Paardenworsten

Dendermondse paardenworsten met sjalot en bruin tafelbier.

Door sjalot te gebruiken, breng je de subtiele smaken van dit authentieke gerecht nog beter naar voren. Het bruine tafelbier en de peperkoek zorgen voor een volle, licht zoete toets die perfect harmonieert met de robuuste smaak van het paardenvlees. Een heerlijk streekproduct (Opent in een nieuw tabblad) vol rijke traditie met een verfijnde twist.

Dendermondse paardenworsten

"Paardenworsten hebben emotionele waarde."

Philippe Geubels, 'Zomeravonden' VRT (2023)

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen.

  • Paardenworsten: 1kg
  • Sjalotten: 4
  • Bruin tafelbier: 1l
  • Boter
  • Knoflook: 4 teentjes
  • Bloem: 2 eetlepels
  • Peperkoek: 2 plakjes
  • Scherpe mosterd: 2 eetlepels
  • Tijm: enkele takjes
  • Laurier: 4 blaadjes
  • Peterseliestengels: enkele takjes
  • Peper van de molen
  • Zout

Recept

  1. Pel de sjalotten en snijd ze in halve ringen. Pel en kneus de knoflookteentjes.

    Haal de paardenworsten van elkaar en kruid ze met versgemalen peper en een snufje zout. Prik de worsten niet door om het vlees sappig te houden en de saus niet te zwaar te maken.

  2. Verhit een braadpan op middelhoog vuur en smelt hierin een klontje boter. Zet tegelijkertijd een grote stoofpot op laag vuur met ook een klontje boter.

  3. Braad (een deel van) de paardenworsten aan beide kanten mooi bruin in de braadpan. Zorg dat het vuur matig blijft om te voorkomen dat de worsten openbarsten. Doe de gebraden worsten in de stoofpot en bewaar de aanbaksels in de braadpan.

    Stoof (een deel van) de sjalotten en knoflook in de braadpan. Roer goed om de aanbaksels van het vlees los te maken. Voeg de gestoofde sjalotten toe aan de stoofpot.

    Herhaal deze stap tot alle worsten, sjalotten en knoflook in de stoofpot zitten.

  4. Bestrooi de inhoud van de stoofpot met bloem, roer alles goed door elkaar en laat kort meebakken.

    Zet het vuur van de braadpan lager en deglaceer de aanbaksels met een beetje water. Giet daarna het tafelbier erbij en zorg ervoor dat de suikers in het bier niet verbranden. Zet het vuur weer hoger om het bier op te warmen. Zodra het bijna kookt, giet het in de stoofpot tot alles onderstaat. De braadpan is nu niet meer nodig.

  5. Bind de laurierblaadjes, peterseliestengels en takjes tijm samen met keukentouw en voeg dit kruidentuiltje toe aan de stoofpot.

    Besmeer de plakjes peperkoek met scherpe mosterd en leg ze ook in de pot.

  6. Laat de Dendermondse paardenworsten anderhalf tot twee uur zachtjes sudderen onder een deksel. Proef en breng indien nodig verder op smaak met peper en eventueel een beetje zout.

    Laat de stoofpot afkoelen op een koele plek en verwijder het kruidentuiltje.

  7. Verwijder de volgende dag eventueel gestold vet en verwarm de paardenworsten langzaam op laag vuur.

    Serveer de paardenworsten met frietjes, verse mayonaise, een fris slaatje en een Dendermonds streekbiertje.