Paardenworsten

Dendermondse paardenworsten met sjalot en bruin tafelbier.

Een culinaire traditie in Dendermonde en een erkend streekproduct. Door sjalot in dit recept te gebruiken, komt de verfijnde smaak meer tot z'n recht. Het bruin tafelbier en de peperkoek zorgen voor een volle en licht zoete toets.

Dit recept is ajuinvrij.

Dendermondse paardenworsten

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen.

  • Paardenworsten: 1kg
  • Sjalotten: 4
  • Bruin tafelbier: 1,5l
  • Boter
  • Look: 4 teentjes
  • Bloem: 2 eetlepels
  • Peperkoek: 2 plakjes
  • Mosterd: 2 eetlepels
  • Tijm: enkele takjes
  • Laurier: 4 blaadjes
  • Peterseliestengels: enkele takjes
  • Peper van de molen
  • Zout

Recept

  1. Pel de sjalotten en snipper ze in halve maantjes. Pel en kneus de knoflookteentjes.

    Maak de paardenworsten los van elkaar en kruid het vlees met peper van de molen en een snuifje zout. Doorprik eventueel de worsten met een keukenpriem om openbarsten te voorkomen.

  2. Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Zet ook een grote stoofpot met een klontje boter op een zacht vuurtje.

  3. Braad (een deel van) de paardenworsten langs beide zijden in de braadpan en laat ze mooi bruin worden. Doe daarna het gebraden vlees in de stoofpot. Hou de braadpan met aanbaksels bij.

    Stoof (een deel van) de sjalotten en de look in de braadpan. Roer terwijl de aanbaksels van het vlees los. Doe de gestoofde sjalotten in de stoofpot.

    Herhaal deze stap tot alle paardenworsten, sjalotten en de look in de grote stoofpot zitten.

  4. Strooi de bloem over de paardenworstjes in de stoofpot, roer alles onder elkaar en laat even mee bakken.

    Zet het vuur van de braadpan zachter. Deglaceer de overgebleven aanbaksels in de braadpan met een beetje water en giet er daarna het tafelbier bij. Zo voorkom je dat de suikers in het bier verbranden en er een bittere smaak ontstaat. Zet daarna het vuur van braadpan terug harder om het bier op te warmen. Zodra het bier bijna kookt, schenk het in de stoofpot tot alles onderstaat. De braadpan hebben we nu niet meer nodig.

  5. Bind de blaadjes laurier, de peterseliestengels en takjes tijm samen met keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.

    Besmeer de plakjes peperkoek met mosterd en leg ze ook in de stoofpot.

  6. Laat de Dendermondse paardenworsten anderhalf tot twee uur lang sudderen op een zacht vuur onder deksel. Proef en kruid naar smaak nog bij met peper van de molen en eventueel een snuifje zout.

    Laat daarna afkoelen op een koele plaats en verwijder het kruidentuiltje.

  7. Neem de volgende dag het eventueel bovengekomen en gestold vet weg en maak de paardenworsten door en door warm op een zacht vuurtje.

    Dien op met frietjes, verse mayonaise, een fris slaatje en een Dendermonds streekbiertje.