Salade nutçoise

Een lekkere lauwe salade met groene boontjes, tonijn, krieltjes en amandelen.

Er zijn heel wat varianten van de salade Niçoise, maar deze nutçoise versie is door de amandelnoten en het bonenkruid een verrassend mooie combinatie.

Salade nutçoise

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen.

  • Prinsessenbonen: 600g
  • Krielaardappelen: 400g
  • Tonijn uit blik (in eigen nat): 200g
  • Witte amandelen: 200g
  • Rode ui: 4
  • Bonenkruid: ongeveer 8g
  • Bicarbonaat: een snuifje
  • Olie, peper, zout
  • Fleur de sel

Bereidingswijze

  1. Breng water met een snuifje bicarbonaat en een snuif zout aan de kook. Spoel de boontjes en snij er de toppen en stelen van. Kook de prinsessen beetgaar. Controleer het resultaat en spoel ze meteen onder koud water. Zet de groene sperziebonen even opzij en giet het kookvocht niet weg.

  2. Rooster de witte amandelen in een hete, lage stoofpan met een klein scheutje olie. Kruid ze met een snuifje zout en schud ze regelmatig op. Laat de geroosterde nootjes uitlekken op keukenpapier.

  3. Spoel de krielaardappelen schoon, halveer ze en kook ze ongeschild gaar in het kookvocht van de boontjes. Giet daarna de aardappelen af.

  4. Pel de rode uien en snij ze in flinterdunne halve ringen. Stoof de ui aan met een scheutje olie in de lage stoofpan en kruid met peper en heel wat bonenkruid (sarriette). Zet het vuur zachter en laat de rode ui met de sarriette kruiden rustig stoven.

  5. Laat de ingeblikte tonijn uitlekken. Breek de tonijn in stukken en voeg ze toe aan de stoofpan. Warm even door en breng ook de witte amandelen, de lauwe krieltjes en de beetgaar gekookte boontjes samen in de sauteuse.

    Meng alles zacht onder elkaar en werk eventueel af met peper van de molen, bonenkruid en fleur de sel.