Schipke

Een schip van luchtig beslag met paardenworsten als passagier.

Deze kindvriendelijke ovenschotel is een variant op het Britse "Toad in the hole". Door het hartige deeg te kruiden met look- en mosterdpoeder past het perfect bij de unieke smaak van paardenworsten. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met vleessaus en warme groenten.

De ovenschotel

Ingrediënten voor 4 personen.

  • Paardenworsten: 800gr
  • Melk: 240ml
  • Bloem: 160gr
  • Eieren: 4
  • Bakpoeder: 4gr
  • Mosterdpoeder
  • Lookpoeder
  • Oxo bouillon
  • Plantaardige olie
  • Peper van de molen
  • Zout

Bereiding van het schipke

  1. Neem de paardenworsten uit de koeling en leg ze klaar op kamertemperatuur.

    Meng de eieren, de melk, de bloem en het bakpoeder in een kom of in de blender tot een glad beslag. Laat het deeg minstens een uur rusten in een maatbeker.

  2. Kruid de worsten met peper en zout en bak ze in een pan met plantaardige olie op een zacht vuur rondom bruin. Laat ze minstens een half uur garen onder een deksel.

    Doe een beetje olie in een ovenschaal en verdeel de olie goed met een kwast. Zet de schaal in de oven op 220°C. De olie en de ovenschaal moeten goed heet worden.

  3. Klop na het rusten het beslag nog even op met een garde en kruid met mosterdpoeder, lookpoeder, Oxo bouillon, flink wat peper van de molen en een beetje zout. Meng ook wat overtollig braadvet van de worsten door het beslag.

    Haal de hete ovenschaal uit de oven. Doe de paardenworsten met het overige braadsap in de ovenschaal en overgiet met het beslag tot de worsten voor de helft onder liggen. Pas op voor spatten.

  4. Bak het schipke in de oven gedurende 35 minuten aan 220°C. Het beslag zal rond de paardenworsten mooi omhoog komen. Laat de oven tijdens het bakken zeker dicht, zo voorkom je dat het deeg gaat invallen.

    Nu heb je alle tijd om vleessaus te maken.

  5. Serveer meteen na het bakken, het schipke is warm het lekkerste.

De saus

Ingrediënten voor 4 personen.

  • Rundsfond: 200ml
  • Boter: 20gr
  • Maïszetmeel: 20gr
  • Peper en zout

Bereiding van de vleessaus

  1. Blus de braadpan van de paardenworsten met rundsfond of met een scheutje water en laat de aanbaksels oplossen.

    Roer voortdurend terwijl de saus inkookt naar gewenste dikte en bindt eventueel bij met maïszetmeel.

  2. Werk de saus af door er een klontje boter in te smelten en kruid eventueel bij.